Monday 10 September 2007

The Jazz Singer

Αν και θεωρητικά ποτέ δεν υπήρξε μεγάλη ταινία, ο "Τραγουδιστής της Τζαζ" του Alan Crosland έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ώς η πρώτη ταινία που χρησιμοποιήθηκε ήχος. Και όχι μόνο, θεωρήθηκε ταινία σταθμός και για ένα ίσως πιο σημαντικό ρόλο. Ο Michael Rogin,διάσημος πολιτικός επιστήμονας,υποστήριξε οτι η ταινία αντιπροσωπεύει την ένταξη των Εβραίων και των μαύρων στην αμερικανική κοινωνία και την μετατροπή της θρησκείας σε ένα δόγμα λίγοτερο αυστηρό.



Όπως και να έχει ο χαρακτήρας του Jakie Rabinowitz, συγκίνησε πολλούς και ο τραγουδιστής της Τζαζ έμεινε "ζωντανός" στην κινηματογραφική του πορεία.Δύο ακόμα ταινίες γυρίστηκαν,η μία χειρότερη απο την άλλη (!).Η τελευταία προσπάθεια έγινε το 1980 απο τον σκηνοθέτη Richard Fleischer και με πρωταγωνιστές τον Neil Diamond και Lawrence Olivier.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας,Neil Diamond,έχει ένα μοναδικό ρεκόρ.Είναι ο πρώτο ηθοποιός (ας τον πούμε έτσι) που για την ίδια ταινία κέρδισε και την Χρυσή Σφαίρα αλλά και το Χρυσό Βατόμουρο (!!) (χωρίς σχόλια)

Παρ'ολα αυτά το soundtrack της ταινίας υπήρξε μια απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 80' πουλώντας 5 εκατομμύρια αντίτυπα σε ένα χρόνο και έκανε τον Neil Diamond ένα απο τα μεγαλύτερα και διασημότερα ονόματα.

The Jazz Singer [Neil Diamond] (Capitol Records 1980)

No comments: